Varoitus, seuraava teksti ei heikkohermoisille!
Meidän perhe on osansa saanut oksennustautien ihanuudesta ja oon pakon edestä kehitellyt jonkinnäköistä systeemiä hommasta selviämiseen. Mitään lääketieteellistä neuvoa on seuraavasta turha etsiä, kannattaa kysyä lääkäriltä tai apteekista.
- Jo ennen kuin katastrofi iskee, voi ennakoida muutaman asian suhteen. Pahin vaihtoehto on, että jokainen perheenjäsen oksentaa yhtäaikaa. Jos jokaiselle löytyy oma wc-pönttö, niin hyvä homma, mutta jos ei niin hanki tarvittava määrä sankoja täydentämään varustusta. Sijoita näitä sankoja strategisiin paikkoihin, joissa varsinkin lapset usein yhtäkkiä oksentavat. Meillä suosittuja paikkoja ovat keittiö ja lasten makuuhuone. Jos teillä on talossa kaksi kerrosta kuten meillä, niin yläkerran vessaan kannattaa ehdottomasti sijoittaa ainakin yksi sanko yöllä tapahtuvien oksennusten varalle. Ja jos perheestä löytyy pikkutyttöjä, joilla on pitkät hiukset (kuten meillä) niin sinne yläkerran vessaan kannattaa laittaa myös muutama hiuspampula, joilla saa äkkiä oksentavalta pikkutytöltä hiukset kiinni. Kipeäksi tullutta taaperoa ei todellakaan huvita raahata keskellä yötä suihkuun pesemään oksennusta hiuksista pois.
- Kun oksennustauti sitten iskee perheeseen, tarvitaan riuskoja otteita vahinkojen minimoimiseksi. Tärkeintä on tietysti ensin hoitaa sairastunut henkilö mahdollisimman hyvin. Meillä melkein poikkeuksetta lapset ovat sairastuneet ensimmäiseksi. Yleensä he ovat ensin valittaneet vähän vatsakipua ja sitten onkin jo laatta lentänyt seuraavaksi. Jos mitenkään mahdollista, kannattaa oksennus koittaa pyydystää johonkin, minkä voi helposti putsata myöhemmin. Sanko on paras, roskikset ja keittiössä erilaiset muoviset kipot ovat hyviä myöskin. Koita kuljettaa oksentava lapsi kylppärin suuntaan, jossa roiskeiden siivoaminen on helpompaa.
- Kun lapsi oksentaa, laita kätesi lapsen otsalle tueksi, niin hän saa paremmin oksennettua. Tässä vaiheessa on enää turha mitään pidätellä, vaan parasta on oksentaa kaikki pihalle mahdollisimman tehokkaasti.
- Kun oksentaminen loppuu, peskää naama ja kädet, koita juottaa vähän vettä ja vie potilas lepäämään.
- Ota lapsen sängystä patja ja laita se lattialle. Laita iso pyyhe poikittain tyynyn ja patjan yläosan päälle. Laita matala sanko lapsen viereen. Paras paikka lapsen patjalle varsinkin yöllä on vanhempien sängyn vieressä lattialla. Tällöin vanhempi voi levätä omassa sängyssään ja samalla pyydystää oksennuksia sankoon. Koita tarjota vettä tai muuta nestettä jos lapsi vaan suostuu juomaan.
- Jos mahdollista, eristäkää potilas muusta perheestä, vaihtakaa usein pyyhkeitä, peskää vessaa ahkerasti ja käyttäkää paljon käsidesiä.
- Kun perheestä yksi lapsi oksentaa, järkevintä mitä äiti voi tehdä on laittaa myös muiden lasten patjat lattialle yöksi, laittaa pyyhe patjan ja tyynyn päälle suojaksi ja sanko jokaisen lapsen viereen. Pieniltä tytöiltä kannattaa myös hiukset laittaa mahdollisimman tiukasti kiinni yön ajaksi. Tässä vaiheessa ei kannata tehdä mitään siskonpetiä ettei pikku kullannuppusi oksenna sisaruksensa naamalle keskellä yötä. Myöskin lelut kannattaa korjata oksennuskantaman ulkopuolelle. Viisasta on varata sankoa myös vanhempien sängyn viereen.
- Jos ja kun perheen vanhemmat myös sairastuvat on kaikki apu tarpeen. Yleensä tässä vaiheessa isovanhemmat ovat tarpeeksi rohkeita tulemaan apuun hädän hetkellä. Jos kertakaikkiaan mitään apua ei ole saatavilla, koita pitää lapset lähelläsi, pyöritä surutta telkkarista lastenelokuvia, tarjoa lapsille ruuaksi mitä vain kaapista löytyy ja lääkitse ja hoida itseäsi mahdollisimman hyvin että olisit pian taas elävien kirjoissa.
- Viimeistään kun tauti on selätetty, kannattaa siivota kylppärit ja wc:t mahdollisimman perusteellisesti. Vessanpönttöön kun kerran oksentaa niin roiskeet lentää ihan joka puolelle.
Lopuksi muutama huomionarvoinen asia. Lapset eivät läheskään aina oksenna vain oksennustaudin takia. Meillä on todella usein käynyt niin, että kun lapsi on ollut kovassa flunssassa, niin hän on oksentanut kaikki limat pihalle. Melkein aina tämä on tapahtunut ruokapöydässä kun lapsi on syönyt ja jokin ruoanmurunen on ruvennut kutittamaan kurkkua. Tämä on yleensä tapahtunut vain kerran ja lapsella on heti ollut parempi olo.
Oksentaminen ei myöskään aina tapahdu pelkästään kotona. Meillä esikoinen aloitti kerran oksentamisen kaupan vihannesosastolla perjantaina iltapäivällä ruuhka-aikaan. Kun vihdoin selvittiin kotiin, oli hän oksentanut jo yli kymmenen kertaa. Jos lapsi oksentaa kaupassa, nappaa jostakin esim muovipussi, johon pyydystää oksennukset. Kaupasta löytyy usein jogurttihyllyltä ja vihannesosastolta niitä pieniä muovipussia, jotka käyvät hyvin hätätapaksessa. Autoon kannattaa varata ainakin yksi muovipussi ja talouspaperirulla, niillä selviää jo pitkälle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti