perjantai 25. lokakuuta 2013

Kala-kasviskeitto

Tein Maku-lehden Kala-kasviskeiton tässä eräänä päivänä. En ihan ohjeen mukaan mennyt, mutta sinne päin. Fenkolia ja kesäsipulia ei ollut, joten korvasin ne yhdellä tavallisella sipulilla. Perunaa laitoin myös enemmän kuin ohjeessa oli. Meidän perheen pienimmäinen oli siinä kohtaan vaativalla päällä, joten nakkasin vaan kaikki ainekset samalla kertaa kattilaan ja soppa kiehui valmiiksi sillä aikaa, kun vauva suoritti maitotankkausta. Lopuksi lisäsin vielä ruokakerman. En myöskään soseuttanut yhtään mitään ja ne leipämurusetkin keiton lisänä jäivät tekemättä. :)

Mutta enivei, soppa oli hyvää! Aikuisille maistui oikein loistavasti, keskimmäiselle myöskin, esikoinenkin jopa söi perunat keitosta. Eli tämän saa laittaa meidän perheen ruokalistalle ehdottomasti.

5 annosta

400 g kirjolohta (tai seitiä)
1/2 tl suolaa
3 kpl perunaa
2 kpl porkkanaa
1 kpl fenkolia
2 kpl kesäsipulia (tai purjon valkoinen osa)
12 dl vettä
2 kpl kalaliemikuutioita
150 g pinaattia (pakaste)
2 dl ruokakermaa
4 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)

Lisäksi
3 kpl piimälimppuviipaletta
20 g voita
Lisäksi
suolaa, valko- tai mustapippuria



Kalakeitto valmistuu joko kirjolohesta tai pakastekalasta. Nypi kirjolohesta ruodot pois ja mausta kala kevyesti suolalla. Anna maustua sillä välin, kun teet keiton. Tai ota pakastekala huoneenlämpöön sulamaan.
Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Leikkaa fenkolin puumainen ydin pois ja suikaloi fenkoli. Silppua sipuli(t).
Kuumenna kattilassa kalaliemi.
Lisää kasvikset ja keitä hiljalleen, kunnes ne ovat pehmeitä.
Soseuta keitto joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa hienonnusterää käyttäen. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää jäinen pinaatti ja kerma. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Leikkaa kala isohkoiksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen muutamia minuutteja, kunnes kala on kypsää. Kohmeisen pakastekalan kypsennykseen kuluu hieman pitempi aika kuin tuoreen kalan. Silppua pinnalle tilliä.
Ota kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna kala-kasviskeiton makujen tekeytyä sillä välin, kun paistat lisäkkeen.
Murenna leipä joko veitsellä tai monitoimikoneessa. Sulata rasva paistinpannulla ja paista leipämuruset rapeiksi välillä sekoitellen.
Tarjoa leipämuruset kala-kasviskeiton lisäkkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti