keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Puolukkalihapullat ja muusi


Olen nyt vakaasti päättänyt laajentaa meidän perheen ruokalistaa ja rohkeasti kokeilen uusia ruokia edes silloin tällöin. Tämä oli aika helppo tehdä. Perheen ruokaraadista peruna-bataattimuusista piti kolme neljästä, lihapullat upposivat aikuisille (lapsille ne puolukat lihapullissa olivat liikaa). Nirsonpuoleinen 7-vee ei myöskään pitänyt muusista, koska bataatti värjäsi sen epäilyttävän väriseksi... (Syvä huokaus). Tämä resepti on uudesta Maku-lehdestä 5/2013. Säästin puolet tuosta muusista seuraavan päivän kalastajan paistokseen, mikä olikin tosi hyvää ja helppo tehdä.

Puolukka-lihapullat ja peruna-bataattimuusi

4 annosta

3/4 dl korppujauhoja
1 prk (200g) kermaviiliä
1 muna
400 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
½ tl mustapippuria
1 dl puolukoita
100 g sinihomejuustoa murennettuna

Muusi
1 kg perunaa
1 kg bataattia
2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
2 rkl voita

Kuori ja lohko perunat ja bataatit. Keitä kasvikset liemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi. Yhdistä kulhossa korppujauhot, kermaviili ja muna. Lisää jauheliha ja mausteet. Vaivaa tasaiseksi massaksi. Kääntele sekaan puolukat ja juusto. Pyörittele jauhelihasta kostutetuin käsin pullia. Nosta ne leivinpaperille uuninpellille. Kypsennä 225 asteessa keskitasolla 15 min. Valuta kypsät perunat ja bataatit, säästä keitinliemi. Soseuta ja lisää kerma, rasva ja tarvittaessa keitinlientä.


Kalastajan paistos

4 annosta, munaton, gluteeniton

1 pieni (n. 150g) purjosipuli
1 rkl rypsiöljyä
500 g ruodotonta lohifileetä
½ tl suolaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sitruunamehua
1½ dl tilliä silputtuna
1 rkl rouhittua roseepippuria
1/4 tl mustapippuria
Lisäksi:
1 l valmista peruna-bataattimuusia

Halkaise ja huuhtele purjo juoksevan veden alla. Suikaloi purjo ja kuullota se pehmeäksi öljyssä. Poista lohifileestä nahka (tai pyydä kalatiskillä lohipala nahattomana). Suikaloi lohi ja mausta se suolalla. Siirrä lohi- ja purjosuikaleet voideltuun uunivuokaan. Lisää soija, sitruunamehu, tilli sekä rosee- ja mustapippuri. Levitä päälle peruna-bataattimuusi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 min, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa vihersalaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti