No lapsi kuitenkin sitten reipastui ja rohkaistui siinä eskarivuoden aikana sen verran, että totesimme, että kyllä se tavallinen koululuokka on paras vaihtoehto ja näin jälkikäteen olemme edelleen samaa mieltä. Ihan helposti se koulun aloittaminen ei kuitenkaan sujunut ja tässä on muutamia juttuja, joiden avulla päästiin ekaluokka kunnialla loppuun saakka ja nyt toiselle luokalle on lapsi menossa ihan hyvillä mielin.
- Tutustukaa kouluun ja koulumatkaan etukäteen. Keväällä koulun tutustumispäivään kannattaa ehdottomasti mennä. Jännittäjälapsen pitää etukäteen tietää mihin on menossa, ketä siellä on ja mitä koulussa tehdään.
- Ole lapsen tukena koulumatkojen ajan ainakin ensimmäiset päivät. Meillä oli todella suuri kynnys siinä, että koulumatkat pitäisi kulkea yksin, mutta toisella kouluviikolla se sitten rupesi jo onnistumaan.
- Jos mahdollista, järjestä niin, että lapsen luokalla on ainakin joku ennestään tuttu kaveri. Jännittäjälapsen kun lykkää ihan vieraaseen luokkaan, jossa kaikki ovat vieraita, niin ei siinä ihan heti olla sellaisessa mielentilassa että rupeampa tässä kavereita tekemään. Meillä pelastukseksi tuli se, että eskarista tuli muutama tuttu samalle luokalle, joiden kanssa päästiin hommassa alkuun.
- Ole aktiivinen opettajan suuntaan ja kerro, että meidän lapsi jännittää todella paljon uusia tilanteita. Meillä tämä kerrottiin ekaluokan opettajalle jo eskarista tulleen lomakkeen mukana ja hän osasikin sitten tukea meidän pientä jännittäjää ihan mukavasti.
- Kerro lapselle konkreettisesti kuinka kavereita voi pyytää mukaan leikkimään. Meillä oli hieman ongelmana alkusyksystä se, että meidän lapsi ei todellakaan mitenkään aktiivisesti etsiytynyt välitunneilla mukaan toisten kanssa leikkimään, vaan hän paljon mieluummin jättäytyi yksin ja seurasi sivusta mitä ne muut oikein tekee. Meillä käytiin monet keskustelut siitä, kuinka tärkeää niitä kavereita on oikein löytää. Kerroin hänelle ihan, että kun välitunti alkaa, niin pyydä heti siinä jotakin leikkimään kanssasi. Tämä toimikin ihan hyvin, koska oli siis pienempi kynnys pyytää jotakin kaveriksi heti, ennen kuin leikit olivat alkaneetkaan, kuin mennä mukaan muiden lasten "valmiiseen leikkiin".
- Usko ja luota että lapsesi kyllä pärjää. Puhu koulusta positiivseen sävyyn ja kerro mukavia koulumuistoja omasta lapsuudestasi. Kerro mitä kaikkea kivaa siellä oppii ja kuinka mukavaa on, kun saa uusia kavereita.